La scrisoarea venită către Asociații de la AEI ”ACAEI” - ”Solicitarea de propuneri pentru modificarea legislației” din 20.06.2013, AEI ”BRD Finanțe” are următoarele propuneri pentru modificarea legislației în vigoare ce reglementează activitatea Asociațiilor:
1. Anularea sau actualizarea Hotărîrii CNPF nr.20/3 din 24.05.2010 care interzice AEI atragerea depunerilor de economii dacă ponderea împrumuturilor restante cu termen > de 30 zile este mai mare de 5%. Dacă analizăm practica internaționala în domeniul microfinanțării, un PAR de 5% este chiar foarte acceptabil (The leading MFIs show portfolios at risk of 1-6%, with few exceeding 10%). Trebuie sa ingrijoreze daca PAR este mai mare de 10 %. În RM de exemplu în sistemul banacar la 31 mai 2013 PAR era de 12,9% (http://www.24h.md/ro/news/creditele-nep ... ti-106271/).
2. Modificarea actelor normative ce țin de conducătorul reprezentanței. Solicităm ca conducătorul reprezentanței să nu fie administrator și să nu fie supus exigențelor ca cele față de directorul executiv!!!!!!
Reprezentanța are dreptul :
a) să promoveze serviciile asociației ( ceea ce înseamnă a face publicitate, a împărți fluturași);
b) acumularea cererilor de membru și de împrumut.
Rezultă că conducătorul reprezentanței face lucrul de secretar, dar exigențele sunt ca cele față de director ( experiență 3 ani in domeniul financiar-bancar, studii superioare) etc. Unde-i logica? Ce salariu trebuie să ofere Asociația ca să angajeze un secretar cu studii superioare si experiență de 3 ani în domeniu?
Dar cea mai eficientă soluție ar fi de precăutat posibilitatea ca Directorul executiv fiind împuternicit de către Consiliul Asociației să poată exercita atribuțiile conducătorului de filială și de reprezentanță.
3. Solicităm modificarea Art. 10 litera e) din Legea AEI.
Articolul 10. Restricţii în activitatea asociaţiei
Asociaţia nu este în drept:
litera e) să accepte depuneri de economii pentru rambursarea datoriilor asociaţiei, inclusiv a creditelor şi împrumuturilor primite de aceasta.
Un Exemplu.
Asociația este în următoarea situație la o zi oarecare la ora 09.00:
Numerar în casierie - 50 000 lei;
Contul Curent - 10 000 lei;
Cereri de împrumut de la 3 membri în sumă de - 30 000 lei;
Credite externe - 650 000 lei (rata dobînzii 15 %, următoarea scadență peste 45 zile);
Depuneri de economii - 400 000 lei (rata medie a dobînzii 12 %, următoarea scadență peste 60 zile);
La ora 13.30 vine un membru și dorește sa facă o depunere de economii în Asociație în sumă de - 100 000 lei pe un termen de 12 luni.
Intrebarea: Ce trebuie să facă directorul cu acești - 100 000 lei? Evident să accepte depunerea. La ora 15.00 Directorul calculează să dispuie de lichidități în casierie de cca - 50 000 lei pentru a face față cererilor de împrumut din zilele următoare , iar restul sumei de - 70 000 lei logic ar fi să achite creditul extern fiindcă este cea mai costisitoare sursă din pasiv.
Are dreptul Asociația în cazul respectiv să ramburseze Creditul extern dacă ținem cont de Articolul 10 litera e)??? Nu are dreptul. Este un nonsens? Este.
4. Solicităm ca prezentarea Raportului Asociațiilor cu licența de categoria B către CNPF să fie efectuată trimestrial și nu lunar cum este în prezent. Motivul este că Asociațiile nu dispun de software destinat ținerii evidenței contabile așa cum prevedea CNPF atunci cînd s-a trecut la raportarea lunara. Elaborarea manuală a Raportului necesită timp și risipă de energie din partea contabililor. Vă dați seama numai calculul manual al provizioanelor cît timp necesită?
Tonu Marcel,
Director Executiv AEI "BRD Finanțe”