de efim.lupanciuc » Vin Mar 02, 2012 3:29 pm
Potrivit Legii cu privire la Asociaţiile de Economii şi Împrumut în art. 40 alin. 2, lit. d, este prevăzut că de competenţa exclusivă a consiliului asociaţiei ţine desemnarea şi revocarea directorului executiv. De asemenea potrivit art. 36 a Legii cu privire la Asociaţiile de Economii şi Împrumut este prevăzut că adunarea generală a membrilor asociaţiei este de competenţa exclusivă a aprobării statutului, a modificărilor şi a completărilor la acesta.
Reieşind din aceste două prevederi legale aducem la cunoştinţă că Asociaţia va avea nevoie de o hotărîre de desemnare a noului director executiv şi a unei hotărîri de modificare a statutului/actului de constituire.
De asemenea Vă informăm că prin Legea nr. 261 din 19.12.2011 privind modificarea unor acte legislative, publicată în Monitorul Oficial nr. 24/27 în art. 52 se modifică art. 17 din Legea privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice şi a înregistrărilor individuali nr. 220 din 19.10.2007 este stabilit că: Pentru înregistrarea modificărilor operate în actele de constituire şi în datele înscrise în Registrul de stat, persoana juridică depune la organul înregistrării de stat următoarele documente:
a) cererea de înregistrare a modificărilor, conform modelului aprobat de organul înregistrării de stat;
b) hotărîrea organului competent al persoanei juridice privind modificarea actelor de constituire şi a datelor înscrise în Registrul de stat; (anume Decizia Adunării Generale a Asociaţie.)
c) actul adiţional cu privire la modificarea actelor de constituire;
c1) avizul Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare – pentru asociaţiile de economii şi împrumut; .
Avizul Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare este obligatoriu pentru a schimba administratorul Asociaţiei de Economii şi Împrumut.
Modul de obţinere a acestui aviz este reglementat în Regulamentul cu privire la exigenţele administratorilor asociaţiilor de economii şi împrumut, aprobat prin Hotărîrea Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare nr. 63/6 din 25.12.2007.
Potrivit pct. 31 din Regulamentul menţionat este prevăzut că administratorul asociaţiei de economii şi împrumut cu licenţa A trebuie să aibă studii medii de specialitate/superioare sau experienţă de muncă în activitatea financiar-economică de cel puţin 3 ani.
Potrivit pct. 32 din Regulamentul menţionat este prevăzut că administratorul asociaţiei de economii şi împrumut cu licenţa B trebuie să aibă studii superioare sau experienţă de muncă în activitatea financiar-economică de cel puţn 5 ani.
De asemenea potrivit pct. 36 din Regulamentul privind exigenţele administratorilor Asociaţiei de Economii şi Împrumut este stabilit că directorul executiv şi contabilul-şef sunt obligaţi să deţină [b]atestat de calificare, eliberat de Comisia Naţioană a Pieţei Financiare.
Pct. 44 din Regulamentul menţionat prevede că pentru obţinerea confirmării în funcţia de administrator a Asociaţiei de Economii şi Împrumut, desemnate în această calitate de organele de conducere ale acesteia, Asociaţia va prezenta Comisiei Naţionale pentru fiecare administrator o cerere de modelul stabilit în anexa Regulamentului, semnată de directorul executiv al asociaţiei la care se va anexa:
1. copia actului de identitate,
2. procesul-verbal/extrasul din procesul-verbal sau alt document al organului asociaţiei împuternicit de a lua decizia de desemnare în funcţia de administrator.
3. copiile diplomelor de studii,
4. declaraţia pe proprie răspundere cu privire la datoriile efective la împrumuturi, cu indicarea datoriilor expirate ale persoanei desemnate în funcţia de administrator, la data depunerii cererii de confirmare.
5. confirmarea scrisă semnată de administrator, privind studierea şi cunoaşterea prevederilor Legii cu privire la Asociaţiile de Economii şi Împrumut, statutului asociaţiei şi a regulamentelor ei interne, precum şi a prevederilor actelor normative ale Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare ce reglementează activitatea asociaţiilor.
După ce au cererea este întocmită şi sunt adunate toate anexele prevăzute cererea va fi înregistrată la Comisia Naţională a Pieţei Financiare pentru examinare şi confirmare.
Potrivit pct. 45 este stabilit că în termen de 15 zile lucrătoare din data depunerii cerereii de solicitare a confirmării în funcţia de administrator. Comisia Naţională examinează documentele prezentate, verificînd conformarea administratorului exigenţelor stabilite în Regulament şi confirmă sau respinge cererea de confirmare în funcţia de administrator.